Πληροφορίες

Στο νομό Σάμου ανήκουν τα νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και το σύμπλεγμα των Φούρνων. Βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο, απέναντι στα τουρκικά παράλια με την Σάμο να χωρίζεται από την Μικρά Ασία με τον επταστάδιο πορθμό, ή Νταρ Μπογάζ, με ελάχιστο πλάτος 1650μ. περίπου.

Η Σάμος, που είναι το μεγαλύτερο νησί και έδρα του νομού, είναι ορεινή και έχει ήπιο κλίμα, με σημαντικότερα χωριά το Βαθύ (Σάμος), το Καρλόβασι, το Πυθαγόρειο και τον Μαραθόκαμπο. Διαθέτει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, τόσο εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς του τόπου με τις όμορφες παραλίες και την πλούσια βλάστηση των βουνών της, όσο και με τους γραφικούς οικισμούς της και τα αρχαιολογικά της αξιοθέατα. Το Ηραίο της Σάμου, ονομαστός ναός από την αρχαιότητα, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, εντυπωσιακό έργο για τα τεχνικά μέσα της αρχαιότητας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου προσελκύουν τους επισκέπτες, όπως και η παραλία Μεγάλο Σεϊτάνι και το γραφικό χωριό Κοκκάρι, ενώ φημισμένο είναι και το γλυκό κρασί που παράγεται στο νησί.

Δυτικά της Σάμου βρίσκεται το νησί της Ικαρίας, με πρωτεύουσα το λιμάνι του Άγιου Κήρυκα στη νοτιοανατολική ακτή και δεύτερο αναπτυσσόμενο λιμένα τον Εύδηλο στη βόρεια ακτή. Το νησί είναι ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος τους και η τοπογραφία του παρουσιάζει αντιθέσεις, καθώς εμφανίζει καταπράσινες πλαγιές και γυμνούς απότομους βράχους, ενώ διαθέτει ατελείωτες δαντελωτές παραλίες. Η Ικαρία είναι γνωστή για τις φυσικές ομορφιές της, τις ιαματικές της πηγές και κυρίως για τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής των κατοίκων της, που είναι από τους πλέον μακροβιότερους παγκοσμίως, και τα έθιμα του νησιού. Ονομαστά είναι τα πανηγύρια του καλοκαιριού, όπου ντόπιοι και ξένοι χορεύουν τον ικαριώτικο χωρό, πίνουν τοπικό κρασί και τρώνε ρασκό κρέας, προερχόμενο από τα ημιάγρια κατσίκια του νησιού. Στο νησί υπάρχει και περιπατητικός τουρισμός στα 14 μονοπάτια που τη διασχίζουν και έντονη είναι η παρουσία εναλλακτικών τουριστών που εξερευνούν τα γραφικά χωριά και τα δάση του νησιού, όπως η κοιλάδα του Να.

Οι Φούρνοι είναι μια συστάδα περισσότερων από 20 νησιών ανάμεσα στη Σάμο και την Ικαρία που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη ακτογραμμή. Τα μεγαλύτερα νησιά είναι οι Φούρνοι και η Θύμαινα, τα οποία και κατοικούνται. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ναυτιλία και κυρίως με την αλιεία. Τουριστικά, οι Φούρνοι παραμένουν σχετικά απομονωμένοι και προσφέρουν ήσυχες διακοπές, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολάσουν τις αμέτρητες παραλίες του νησιού και το άφθονο ψάρι καλής ποιότητας.